Ποικιλία  Cabernet Sauvignon 

2022-08-11

To Cabernet Sauvignon είναι μια ποικιλία του αμπελιού η οποία χρησιμοποιείται για παραγωγή ερυθρών κρασιών. Το Cabernet Sauvignon εμφανίστηκε τον 17ο αιώνα στο Μπορντώ ως αποτέλεσμα διασταύρωσης ποικιλιών Καμπερνέ Φραν και Σοβινιόν Μπλαν.

Για πολύ καιρό ήταν η πιο κοινή και πιο καλλιεργούμενη ποικιλία αμπελιού στον κόσμο, περίπου 720.00 στρέμματα. Αυτή η ποικιλία είναι λιγότερο απαιτητική και φυτρώνεται σε διάφορες κλιματικές συνθήκες. Το καμπερνέ σοβινιόν έχει αυξημένη αντοχή στις ασθένειες όπως περονόσπορο και τέφρα σήψη αμπέλου. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα. Έχει υψηλά επίπεδα μιας αρωματικής ένωσης που ονομάζεται μεθοξυπυραζίνη, που είναι η αιτία των αρωμάτων μαύρου και πράσινου πιπεριού, μαύρης σταφίδας και μερικές φορές ακόμη και πιπεριάς. Η μεθοξυπυραζίνη ή πυραζίνη, είναι παρών σε υψηλότερα επίπεδα στο Cabernet Sauvignon. Επίσης το Cabernet Sauvignon είναι ετεροθαλής αδερφός των Merlot, Hondarribi Beltza και Carmenere. Τέλος, υπάρχει λόγος που συνδυάζεται υπέροχα με μια μπριζόλα. Ορισμένοι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι τανίνες στο Cabernet Sauvignon δρουν ως "ξύστρες" στα λίπη και τις πρωτεΐνες που συλλέγονται στη γλώσσα όταν τρώμε. Η μπριζόλα έχει υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών και λιπών και έτσι χρειάζεται ένα κρασί με υψηλότερη τανίνη. Για την ακρίβεια, η μελέτη πραγματοποιήθηκε με παγωμένο τσάι, που περιέχει επίσης τανίνες. 

Πηγή: krasiagr.com