Single Estate - Terroir

Το Single Estate υποδηλώνει ότι ένα οινοποιείο χρησιμοποιεί τα φρούτα (σταφύλια) μόνο από το δικό του κτήμα και δεν κάνει ανάμιξη σταφυλιών από άλλες περιοχές ή κτήματα.

Το Terroir είναι μια λέξη που δεν έχει μετάφραση σε καμία άλλη γλώσσα και υποδηλώνει το σύνολο των υπέργειων και υπόγειων χαρακτηριστικών που καθιστούν έναν αμπελώνα μοναδικό. Το έδαφος, το υπέδαφος, η κλίση, ο προσανατολισμός, το κλίμα, το μικροκλίμα και βέβαια οι συγκεκριμένες ποικιλίες που είναι φυτεμένες εκεί είναι κάποιοι μόνο από τους παράγοντες που συνθέτουν το terroir, εφόσον βέβαια οδηγούν και σε κρασιά που διαθέτουν τόσο υψηλή ποιότητα όσο και αναγνωρίσιμο χαρακτήρα. Δηλαδή είναι «μονοπώλιο γεύσης», όπως αναφέρεται και στο βιβλίο "The Art and Science of Wine" των Halliday και Johnson

Ποιοτικός Έλεγχος

Σήμερα η αξία του κρασιού είναι μεγάλη, τόσο για την οικονομία όσο και για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία του ανθρώπου. Ο ποιοτικός έλεγχος είναι η διαδικασία όπου διασφαλίζεται η τυποποίηση της διαθεσιμότητας, της αξιοπιστίας, της συντηρησιμότητας και της κατασκευαστικότητας ενός προϊόντος. Ο ποιοτικός έλεγχος ως διαδικασία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα στάδια προγραμματισμού, ελέγχου και βελτίωσης. Η ποιότητα, υπό αυτήν την έννοια, δεν αναφέρεται μόνο στην ανθεκτικότητα ενός προϊόντος, αλλά επίσης υποδηλώνει τη συμμόρφωση με την οικονομική κερδοφορία, την εμπορική ανάπτυξη και τα τεχνικά πρότυπα ασφάλειας που ορίζονται από τη διοίκηση της εταιρείας.

Προστατευόμενη Γεωγραφική Περιοχή

Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις κατοχυρώνουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας για συγκεκριμένα προϊόντα, των οποίων οι ιδιότητες συνδέονται ειδικά με την περιοχή παραγωγής. Η ΠΓΕ δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου μια συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του καταγωγή. Για τα περισσότερα προϊόντα, τουλάχιστον ένα από τα στάδια της παραγωγής, της μεταποίησης ή της παρασκευής πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στην περίπτωση των οίνων, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 80 % των χρησιμοποιούμενων σταφυλιών πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από τη γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγεται πραγματικά ο οίνος.