Βλάχικο. Ντόπια μοναδική ποικιλία της Ηπείρου.

2022-08-11

Πρόκειται για μία ποικιλία που προέρχεται από τα μεγάλα κρύα, δηλαδή από τις περιοχές της Ηπείρου που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο και έχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι εκείνες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν το χαρακτήρα της, έχοντας ως βασικά γνωρίσματα τη χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη και την επίσης χαμηλή ένταση στο χρώμα. Οργανοληπτικά αποτελεί μια έκπληξη! Τα αρώματα της ξεπροβάλλουν ευδιάκριτα και ευωδιάζουν φρούτα του δάσους, μπαχαρικά και πράσινα μήλα. Στο στόμα οι ταννίνες είναι διακριτικές και αφήνουν την καλή οξύτητα να ξεπροβάλλει. Κρασιά αποκλειστικά από βλάχικο άρχισαν να κυκλοφορούν πρόσφατα και αξίζουν την προσοχή μας γιατί είναι γοητευτικά, δροσιστικά και αποτελούν σίγουρη επιλογή ακόμα και για ζεστά βράδια με φίλους.

Η εν λόγω ποικιλία, αναδίδει με έντονο τρόπο τα χαρακτηριστικά του ψυχρού κλίματός της στο ποτήρι. Πρόκειται για μια ερυθρή ποικιλία αμπέλου, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ερυθρών ξηρών οίνων, οι οποίοι ωριμάζουν κατά κύριο λόγο σε βαρέλι. Παρότι παραδοσιακά αναμειγνυόταν με άλλες ποικιλίες, οι παραγωγοί και οι λάτρεις του κρασιού αρχίζουν να εκτιμούν τις ιδιότητες των κρασιών αποκλειστικά από βλάχικο. Για παράδειγμα, το οινοποιείο μας Imperator, είναι το μοναδικό οινοποιείο στην Ελλάδα που δημιουργεί ροζέ οίνο αποκλειστικά και μόνο από την ποικιλία Βλάχικο. 
Το βλάχικο δίνει κρασιά με φωτεινό, αν και ποτέ βαθύ, ρουμπινί χρώμα, με έντονα και ξεκάθαρα αρώματα μύτης και στόματος, που παραπέμπουν σε δροσερά κόκκινα φρούτα του δάσους, γλυκά μπαχαρικά, αλλά και πράσινα μήλα. Στο στόμα, το αλκοόλ είναι μέτρια χαμηλό, σπανίως πάνω από 12,5%, οι ταννίνες είναι διακριτικές και λεπτόκοκκες, ενώ η οξύτητα υψηλή. Το βλάχικο καλλιεργείται στην Ήπειρο, πολύ κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, στον Νομό Ιωαννίνων, ωστόσο μικρότερης έκτασης αμπελοτεμάχια συναντώνται στους νομούς Θεσπρωτίας και Τρικάλων, γενικά σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και χαμηλές θερμοκρασίες, περιορισμένες σε ώρες ηλιοφάνειας και τακτικές βροχοπτώσεις, στοιχεία που εντείνουν τα χαρακτηριστικά του. Για τους αναφερόμενους λόγους, το βλάχικο αναμειγνύεται συχνά με μια άλλη ποικιλία της περιοχής, το μπεκάρι, με βαθύτερο χρώμα και υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη και ταννίνες. Ωστόσο, ορισμένοι παραγωγοί υιοθετούν αμπελουργικές μεθόδους τελευταίας τεχνολογίας, δημιουργώντας εκπληκτικά κρασιά από βλάχικο.

Καταλήγοντας, το βλάχικο είναι μια ποικιλία για όλους όσους αρέσκονται στο κρασί, αλλά έχουν κουραστεί με τα λιπαρά, βαριά, χωρίς προσωπικότητα και υπερβολικά πλούσια κόκκινα κρασιά. Τα κρασιά από βλάχικο είναι δροσιστικά, γοητευτικά και γευστικά, γεγονός που τα καθιστά εξαίρετη επιλογή για ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ, όπου μπορούν να καταναλωθούν δροσερά. Συνοδεύουν αποτελεσματικά κρύα πιάτα και αλλαντικά!

Παραπομπές: https://agnokrasi.wordpress.com/