Η ιστορία μας

ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΤΕΡΟΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το οινοποιείο μας με την ονομασία IMPERATOR WINERY, είναι ένα μικρό μοναστηριακό οινοποιείο που ιδρύθηκε το 2017, και του οποίου οι αμπελώνες βρίσκονται πέριξ των μοναστηριών μας, στο Ανατολικό Ζαγόρι και στο Μέτσοβο. Ο τίτλος IMPERATOR οφείλεται στον ιδρυτή αυτοκράτορα, ενός από τις δύο Μονές, της Μονής Βοτσάς. Πρόκειται για τους μεγαλύτερους και ορεινότερους μοναστηριακούς αμπελώνες της Ελλάδος, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την αποκλειστική χρήση των καρπών (σταφυλιών) μόνο των δικών μας αμπελώνων καθιστά τον οίνο γνήσιο και μοναδικά γευστικό. Στους αμπελώνες μας, που μπορεί κανείς να θαυμάσει να απλώνονται γύρω από τα μοναστήρια, καλλιεργούνται οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Gewürztraminer, Βλάχικο και μία μοναδική στον κόσμο, ντόπια ποικιλία η οποία φέρει την ονομασία Βλαχαβόνα.

«Τέσσερις είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν το χαρακτήρα του κρασιού και παίζουν σημαντικό ρόλο για την ποιότητα του. Το έδαφος, το κλίμα, η ποικιλία του αμπελιού και τέλος ο άνθρωπος.» 

Η αγάπη μας για τον ποιοτικό οίνο

Η παραγωγή του οίνου είναι μια διαδικασία η οποία γίνεται χιλιάδες χρόνια τώρα. Η οινοποίηση εκτός από τέχνη είναι και επιστήμη. Η παραγωγή του κρασιού είναι μια φυσική διαδικασία στην οποία κάθε οινοποιός την οδηγεί μέσω διαφόρων τεχνικών. Γενικά όμως, υπάρχουν πέντε βασικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής κρασιού : συγκομιδή ή αλλιώς τρύγος, σύνθλιψη και πίεση, ζύμωση, διαύγαση, ωρίμανση και εμφιάλωση. Οι οινοποιοί μας ακολουθούν αυτά τα πέντε βασικά βήματα, αλλά προσθέτουν παραλλαγές και αποκλίσεις κατά την διαδρομή της παραγωγής, όπως είναι ο αποραγισμός, για να δημιουργήσουν ένα κρασί μοναδικό.  


Ο οινολόγος μας, Σοφοκλής Πετρόπουλος, όπου με αγάπη και μεράκι ελέγχει τους αμπελώνες του οινοποιείου, σπούδασε οινολογία στην Αθήνα, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αυστραλία και είναι κάτοχος Διδακτορικού τίτλου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί για πάνω απο 10 χρόνια σε οινοποιεία της Νεμέας. Από το 2014 παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οινοποιεία σε Ελλάδα και Λίβανο. Παράλληλα συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο την αξιολόγηση αγνώστων ελληνικών ποικιλιών και κλώνων αυτών. Όλα αυτά τα χρόνια ήρθε σε επαφή με τους καλύτερους αμπελώνες και τα πιο γευστικά κρασιά του κόσμου. Μαθαίνοντας, λοιπόν, από τους καλύτερους στον τομέα του, με την σειρά του κάνει πράξη τις γνώσεις του, ώστε να παραχθεί ένας άρτιος ποιοτικά και γευστικά οίνος, από το οινοποιείο μας που θα συνοδεύσει την κάθε σας στιγμή.

Στο οινοποιείο Imperator, φροντίζουμε ιδιαίτερα το έδαφος, καθώς αποτελεί σημαντικό μέρος ολόκληρης της παραγωγικής μας διαδικασίας. Χρησιμοποιούμε ζεόλιθο για να βελτιώσουμε την ποιότητα της συγκομιδής των σταφυλιών μας, καθώς και λίπανση εντός του χωραφιού με φυσικά λιπάσματα, όπως κοπριά από κοπάδια που βόσκουν στην περιοχή Πολιτσιές του Μετσόβου, γνωστή για τον γεμάτο βότανα κάμπο της.


Πολλοί πελάτες μας θέλουν να γνωρίζουν από πού προέρχεται το κρασί που πίνουν και πώς έχει παραχθεί. Θέλουν να γνωρίζουν αν είναι φυσικά παραγμένο και υγιεινό προς εκείνους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούμε μόνο τις καλύτερες και πιο αγνές γεωργικές πρακτικές: είμαστε υπερήφανοι για τους αμπελώνες μας και αυτό που παράγουν, τα κρασιά μας!

Φωτογραφική Συλλογή

ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΜΑΣ

Ι.Μ. Αγίου Νικολάου

Η ΙΜ Αγίου Νικολάου αποτελεί το αρχαιότερο μοναστήρι του Μετσόβου με άγνωστο το έτος κτήσης. Οι τοιχογραφίες τοποθετούνται χρονολογικά το 1700. Το επιχρυσωμένο τέμπλο του ναού αποτελεί άριστα δείγμα των κατασκευασμένων ηπειρωτικών ξυλογλύπτων με την παλαιότερη τεχνική. Η τελευταία ανακαίνιση έγινε το 1960 με δαπάνη του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα. Βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του Μετσόβου, κοντά στον παραπόταμο του Αράχθου, τον Μετσοβίτικο.

Ι.Μ. Βοτσάς

Η Μονή Βοτσάς ή Βουτσάς αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, βρίσκεται ανάμεσα στα χωρία Γρεβενίτι, Φλαμπουράρι και Δόλιανη του Δήμου Ζαγορίου, μεταξύ της δασωμένης πλαγιάς και του περίπου 70 στρ. αμπελώνος πάνω από τη ανατολική όχθη του ποταμού Βάρδα, επί της ΄΄βασιλόστρατας΄΄, η οποία οδηγούσε προς την Κωνσταντινούπολη. Η Μονή Βοτσάς ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Δ'τον Πωγωνάτο (668-685) το έτος 672. Το Μοναστήρι καταστράφηκε κατά την άλωση της Ηπείρου από τους Τούρκους το 1430. Πυρπολήθηκε από τα στρατεύματα του Καρά-Σινάν Πασά, ο οποίος είχε σταλεί από τον Σουλτάνο Μουράτ να υποδουλώσει τη Φραγκοκρατούμενη τότε Ήπειρο ενώ σώθηκε μόνο το Καθολικό της.

Το Βαρέλι μας

Χειροποίητο ξύλινο βαρέλι χωρητικότητας 12.000 οκάδων, το οποίο βρίσκεται στα υπόγεια της Μονής του Αγ. Νικολάου στο Μέτσοβο. Χρονολογείται από το 1782, ενώ υπάρχει γραπτή αναφορά στο βιβλίο «Σημειωματάριο ενός Μετσοβίτη» του αείμνηστου Γεωργίου Πλατάρη, με χρονολογία το 1795.
Είναι διαθέσιμο για επίσκεψη τις ώρες λειτουργίας του μοναστηριού του Αγίου Νικολάου. 

Single Estate - Terroir

Το Single Estate υποδηλώνει ότι ένα οινοποιείο χρησιμοποιεί τα φρούτα (σταφύλια) μόνο από το δικό του κτήμα και δεν κάνει ανάμιξη σταφυλιών από άλλες περιοχές ή κτήματα. 

Το Terroir είναι μια λέξη που δεν έχει μετάφραση σε καμία άλλη γλώσσα και υποδηλώνει το σύνολο των υπέργειων και υπόγειων χαρακτηριστικών που καθιστούν έναν αμπελώνα μοναδικό. Το έδαφος, το υπέδαφος, η κλίση, ο προσανατολισμός, το κλίμα, το μικροκλίμα και βέβαια οι συγκεκριμένες ποικιλίες που είναι φυτεμένες εκεί είναι κάποιοι μόνο από τους παράγοντες που συνθέτουν το terroir, εφόσον βέβαια οδηγούν και σε κρασιά που διαθέτουν τόσο υψηλή ποιότητα όσο και αναγνωρίσιμο χαρακτήρα. Δηλαδή είναι «μονοπώλιο γεύσης», όπως αναφέρεται και στο βιβλίο "The Art and Science of Wine" των Halliday και Johnson

Ποιοτικός Έλεγχος

Σήμερα η αξία του κρασιού είναι μεγάλη, τόσο για την οικονομία όσο και για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία του ανθρώπου. Ο ποιοτικός έλεγχος είναι η διαδικασία όπου διασφαλίζεται η τυποποίηση της διαθεσιμότητας, της αξιοπιστίας, της συντηρησιμότητας και της κατασκευαστικότητας ενός προϊόντος ή υπηρεσίας. Ο ποιοτικός έλεγχος ως διαδικασία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα στάδια προγραμματισμού, ελέγχου και βελτίωσης. Η ποιότητα, υπό αυτήν την έννοια, δεν αναφέρεται μόνο στην ανθεκτικότητα ενός προϊόντος ή στην ικανοποίηση μιας υπηρεσίας, αλλά επίσης υποδηλώνει τη συμμόρφωση με την οικονομική κερδοφορία, την εμπορική ανάπτυξη και τα τεχνικά πρότυπα ασφάλειας που ορίζονται από τη διοίκηση της εταιρείας.

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη

Οι Γεωγραφικές Ενδείξεις κατοχυρώνουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας για συγκεκριμένα προϊόντα, των οποίων οι ιδιότητες συνδέονται ειδικά με την περιοχή παραγωγής. Η ΠΓΕ δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου μια συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του καταγωγή. Για τα περισσότερα προϊόντα, τουλάχιστον ένα από τα στάδια της παραγωγής, της μεταποίησης ή της παρασκευής πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Στην περίπτωση των οίνων, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 80 % των χρησιμοποιούμενων σταφυλιών πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από τη γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγεται πραγματικά ο οίνος.